Pokud si zakoupíte správné suroviny i pomůcky, a navíc dodržíte postup, můžete si
v domácích podmínkách snadno a celkem i rychle vyrobit skvělé sushi.
Pokud byste rádi ochutnali sushi, a navíc vás také baví tak trochu experimentovat,
můžete si zkusit tuto specialitu vyrobit doma. Základem úspěchu jsou vhodné
pomůcky a kvalitní suroviny. Podmínkou pro dobrý výsledek je mořská sůl nori. Bez
té prostě sushi nebude sushi. Další nezbytnou surovinou je sushi rýže. Rozhodně se
nedoporučuje šetřit a nahradit ji klasickou rýží.
- Na nákupní seznam si připište také rýžový ocet, nakládaný zázvor a pastu wasabi.
- Pak už je volba dalších ingrediencí na vaší chuti.
Jednou z možností je losos, jako další se nabízí tuňák. Pokud chcete vyrobit
vegetariánské sushi, pak je vhodnou surovinou okurka nebo avokádo. Jednotlivé
ingredience je možné také libovolně kombinovat.
- Teď už zbývá jen rolovací podložka a můžeme přistoupit k samotnému receptu.
- Pro začátek by to chtělo jistě něco jednoduchého.
Příprava nigiri sushi
U této speciality bude zapotřebí jako základ syrový losos. Toho ale zatím necháme
stranou a uvaříme si podle návodu sushi rýži. Po uvaření se rýže promíchá s octovou
zálivkou. Když je tato úvodní fáze hotova, nakrájí se losos na tenké plátky.
- A v tomto okamžiku je nutné dodržovat rituály pro správný výsledek.
Namočte si ruce do vody a poté vezměte plátek ryby do dlaně. Na něj položte rýži,
která je upravena do tvaru válečku. Rýže by měla mít v tomto okamžiku tělesnou
teplotu.
- Tato část rituálu má i svou praktickou stránku.
- Horká rýže by rybu ohřívala a tím znehodnocovala a příliš studená by zase nedržela pohromadě.
Šikovnými pohyby vytvarujte sushi do žádaného tvaru. Výsledek by měl být
následující – vzniklý váleček je na povrchu pevný a dá se snadno zvednout. Uvnitř je
sypký tak, že se při konzumaci rozpadne.
- Když zvládnete jednoduché nigiri sushi, můžete se příště pustit do náročnější přípravy.
- Například do oblíbeného maki sushi.